Vi har lenge visst om klassisk musikks evne til å gi nytelse og vekke dype følelser. Musikk har utvilsomt en kraftig innvirkning på hjernen. Studier har vist at klassisk musikk også kan hjelpe barn med spesielle behov gjennom en rekke betydelige forbedringer, inkludert redusert stress, økt IQ og forbedret konsentrasjonsevne. Videre kan musikk få barn til å føle seg mer positive og forbedre sin kreative tenkning. Poenget er at klassisk musikk kan utgjøre en stor forskjell i livene til de med lidelser som autisme, Downs syndrom, cerebral parese, ADD og ADHD og mental retardasjon.
Mozart-effekten og musikkens kraft
Begrepet “Mozart-effekten” har blitt mainstream, siden det nå finnes en rekke produkter, inkludert alt fra CD-er til leker som bruker Mozarts musikk for å forbedre en persons evne til å utføre mentale oppgaver. Et bredt utvalg av eksperter teoretiserer at å lytte til Mozart faktisk også kan øke intelligensen. Don Campbell som skrev The Mozart Effect: Tapping the Power of Music to Heal the Body, Strengthen the Mind, and Unlock the Creative Spirit har erklært at Mozart-effekten er “et inkluderende begrep som betegner musikkens transformasjonskrefter innen helse, utdanning og velvære.”
En utgave av Nature Journal i 1993 publiserte bemerkelsesverdige funn fra studier ved University of California i Irvine. I en studie lyttet en gruppe studenter til Mozart mens en andre gruppe lyttet til et bånd med forslag til avslapning. En tredje testgruppe hadde akkurat 10 minutters stillhet. Da disse elevene fikk en test på romlig IQ, viste de som hørte på Mozart å ha en betydelig høyere romlig IQ.
Noen forskere spekulerer i at kompliserte lyder som klassisk musikk øker driften av avfyringsmønstre i hjernens cortex. Studier har også vist at de selv med Alzheimers sykdom gjør det bedre på romlige IQ-tester etter å ha lyttet til Mozart. En av grunnene til at klassisk musikk er så kraftig i motsetning til andre musikkformer, er at den har sekvenser som går igjen gjennom et musikalsk stykke. Ofte vises disse sekvensene omtrent hvert 20. eller 30. sekund. På grunn av det faktum at hjernebølgemønstre også finner sted i 30-sekunders sykluser, kan denne typen musikk gi den kraftigste typen respons.
Mozart-effekten har veldig reelle implikasjoner for de med læringsforstyrrelser. Å lytte til klassisk musikk vil ikke bare øke IQ, men det vil også hjelpe barna å konsentrere seg bedre og huske ny informasjon. Når et barn hører klassisk musikk, kan det skape ideelle forhold for læring og kreativitet.
Et ekstra løft for implikasjonene av klassisk musikks positive innvirkning på læring og hjernen skjedde i 1998 da guvernøren i Georgia Zell Miller inkluderte over $100 000 årlig i budsjettet for staten for kassetter og CDer med klassisk musikk for alle barn født i Georgia . Han ble overtalt til å ta dette dristige skrittet på grunn av de forskjellige studiene om at lytting til klassisk musikk ansporer intelligens.
Musikkterapi
Klassisk musikk kan positivt påvirke alt fra emosjonell utvikling til motoriske ferdigheter til kognitiv funksjon. Det er et helt felt innen psykologi kalt musikkterapi der terapeuter forbedrer helsen til sine klienter ved å bruke musikk. Fagpersoner som lærere, leger og psykologer henviser regelmessig barn til musikkterapi. Musikkterapeuter kan til og med hjelpe rehabilitere mennesker som har hatt slag gjennom musikkens kraft.
Barn med læringsforstyrrelser som ADD, ADHD og autisme kan ha nytte av musikkterapi, da det vil hjelpe dem til å føle seg roligere og mindre impulsive. Videre vil mange barn føle seg mer komfortable med å åpne opp om følelsene sine når de blir utsatt for musikk. På dette tidspunktet kan terapeuter hjelpe barn til å overvinne frustrasjonene sine og hjelpe til med å øke selvtilliten.
Distraksjoner og musikk
One thing that many children with learning disorders have in common is that they are easily distracted. Different noises can take their attention away from a task at hand. However, when classical music is used therapeutically, it changes the way the ear functions and stimulates the brain.
Children with a variety of learning disorders including autism are experiencing positive results from Tomatis Listening Therapy. During therapy sessions, classical music is sent into the right ear and the sound is also vibrated through the bones in the body. One of the goals of this therapy is to get the ears in sync and re-balance the system. The philosophy behind this treatment is that it can allow its recipients to begin performing to the best of their abilities.
Mange barn har også forbedret sine ADHD-tilstander gjennom å lære å spille et musikkinstrument. Det å øve på å spille klassisk musikk og lytte til den samtidig kan lære barna å forlenge oppmerksomheten.
Musikkens beroligende evne
Når barn med spesielle behov hører på klassisk musikk, gir det en positiv og avslappende opplevelse. Bemerkelsesverdig nok kan klassisk musikk også redusere stress og lette frustrasjoner. Videre kan det redusere muskelspenninger og senke hjertefrekvensen. Når disse endringene skjer, er sinnet mer åpent for å lære og også for å kommunisere med andre.
En studie ved Baltimore St Agnes Health Care av Raymond Bahr, MD viste at når leger spilte klassisk musikk for sine hjertepasienter, hadde det samme effekt som en 10 mg dose Valium! Implikasjonene av denne studien for de med spesielle behov er klare. Når barn med autisme, cerebral parese, ADD, ADHD og mental retardasjon er i stand til å slappe av og roe seg ned, blir dramatiske endringer i atferden deres mulig.