music img1

Christian Heavy Metal – Fremveksten av white metal

Det ble til i 1970-årene, fikk massiv popularitet på 1980-tallet, gikk under jorden på 1990-tallet og har endelig blitt gjenopplivet på 2000-tallet.

Christian Heavy Metal, også kalt “white metal”, er et begrep på tvers av sjangere. Mens de fleste tror at kristent metall har en mildere eller mykere stil, dekker det faktisk alle ytterpunktene i bransjen, fra popmetall til undergang / dødmetall og alt i mellom. Den eneste vanlige faktoren for alle stiler er tekstene.

Kristent metall begynte på slutten av 1970-tallet i USA og Sverige under “Jesus-bevegelsen”. Instrumentene som brukes ligner på alle metallband og inkluderer elektrisk gitar, bassgitar, trommer og av og til keyboard. Det fikk verdensomspennende popularitet under “golden era” på 1980-tallet, med populære “glam band” inkludert Stryper og Leviticus. Saint, som også fikk utbredt aksept i løpet av denne tiden ble ofte sammenlignet med Judas Priest i stil og lyd.

Hva er forskjellen mellom tonene H og B

Det tok omtrent et år for metallfans å innse at noen av gruppene var kristne og de spilte kristne tekster. Stryper, som hadde fått kommersiell suksess i 1985, fikk en fiendtlig mottakelse da de gikk for å spille på en nederlandsk musikkfestival. Til tross for litt motstand, gikk Stryper videre til større popularitet og var det første bandet som nådde platinastatus på et album og har tre musikkvideoer som tilbrakte uker på topp 10-listen for MTV.

Christian Metal ble først kritisert av sekulære musikkfans, og da det ble mer populært, ble det også kritisert av kristne fundamentalister. En av de største motstanderne til denne sjangeren var televangelisten Jimmy Swaggart. Dessverre sparket hans motstand tilbake. Han trakk oppmerksomheten til de sekulære mediene til sin sak, som igjen ga sjangeren verdensomspennende anerkjennelse. I etterkant begynte mange nye band fra hele verden å reise seg og fikk oppmerksomheten til store plateselskaper.

Vi spiller i band!

Dessverre var mange kirker fortsatt imot den kristne heavy metal-sjangeren og avviste gruppenes deltakelse i sine gudstjenester. En gruppe, kalt Sanctuary, ble startet i 1984 som et “rock and roll refuge” for metal-fans og musikere. Det brakte folk sammen, landsdekkende, i den første Christian Metal Festival i 1987. Sanctuary metal festivaler spredt til dusinvis av steder og hadde en betydelig innvirkning på nye grupper til sjangeren. For eksempel fremførte P.O.D. sine første konserter i Sanctuary. Sanctuary endelig lukket dørene på slutten av 1990-tallet da det trodde at den kristne metall sjangeren hadde endelig fått nok utbredt aksept.

Christian Metal grupper, akkurat som sekulær metall, gikk under jorden i løpet av 1990-tallet. Scenen var ganske stille til 2000-tallet. Etter hvert som heavy metal-bevegelsens vekkelse begynte, dukket nye kristne grupper opp som P.O.D. og Underoath. P.O.D. ble det mest vellykkede bandet da deres album i 2001 gikk multi-platinum, og fikk mainstream sekulær aksept. Kristent metall, men ikke lenger kalt “hvitt metall”, fortsetter å vokse i popularitet og aksept, i både sekulære og kristne sektorer.