10 tips for musikkopplæring for voksne

Bevisene fra forskning viser at det å lære å spille et instrument har flere fordeler i tillegg til å være hyggelig, som å forbedre hukommelsen og motorisk koordinasjon. Det er alltid greit å begynne å lære musikk, selv om du ikke hadde sjansen til det som barn. Vi vil gi deg ti forslag i dette innlegget om hvordan du kan begynne å lære musikk som voksen.

 1. Velg musikk du liker

Velg et instrument og musikk du liker når du ønsker å lære å spille et – å velge et emne som interesserer og appellerer til deg kan hjelpe deg med å holde deg motivert til å øve og gjøre det morsommere. Har ideen om å spille piano alltid vært tiltalende for deg? Liker du klarinettens lyd? Har du noen gang ønsket å bli med i et rockeband som trommeslager? Velg et instrument som også passer din livsstil. Å velge en mer bærbar enhet som klarinett kan være bedre hvis du alltid er på farten. Et digitalt piano med tilpassbart volum kan være det beste alternativet hvis hjemmet ditt har svake vegger og irritable naboer.

 1. Sett deg mål

Sett rimelige forventninger til hva du ønsker å lære og tilgjengelig praksistid. Å sette mål holder deg på sporet og gjør det lettere å overvåke fremgangen din. Vurder motivasjonen din for å lære musikk mens du setter målene dine. Er det et tidsfordriv du liker å gjøre alene hjemme? Er du interessert i å jamme med musikervennene dine? Deretter kan du vurdere å bruke kartet for å gå dit. Vi anbefaler at du setter dine mål ved å bruke SMART-systemet:

 • Målet ditt må være spesifikt. (For eksempel vil jeg mestre første sats av Beethovens Moonlight Sonata, de fire akkordene i favorittsangen min, og muligheten til å spille denne utfordrende ti-taktsdelen uten å ta en pause.)
 • Målet ditt må være målbart; kan du finne ut når det er oppnådd?
 • Oppnåelig: Målet ditt må være rimelig, gitt ferdighetsnivået ditt og mengden treningstid du har tilgjengelig. Målet ditt er uoppnåelig hvis du ønsker å kunne spille piano som Yuja Wang om seks måneder.
 • Relevant: Dine praksismål bør samsvare med dine overordnede mål for musikalsk utdanning. (Kan du for eksempel spille piano på vennenes middagsselskap uten å måtte studere gitarfaner?)
 • Tidsbestemt: Målet ditt krever en frist. (Husk for eksempel notatnavn innen en uke.)
 1. Øv regelmessig

Den beste tilnærmingen til å nå dine mål er å øve kontinuerlig. For å sikre at du holder tritt med studiet ditt, lag en praksisrutine. Regelmessige treningsøkter bør planlegges for å redusere distraksjoner. Anbefalt lengde på treningsøktene er 30 minutter, som er mer enn nok. Hvis selv 30 minutter er for lenge, søk etter andre åpne øyeblikk i løpet av dagen for å øve i 10 til 12 minutter. For å lindre stress før du forbereder deg til det påfølgende arbeidet for dagen, kan du planlegge mange “musikkpauser” i løpet av dagen. Selv om du bør planlegge regelmessig praksis, bør du også være tilpasningsdyktig. Noen ganger har du kanskje viktigere oppgaver å fullføre enn musikkøving.

 1. Øv på biter eller seksjoner

Du kan øke effektiviteten til treningsøktene dine ved å konsentrere deg om å huske mindre deler av et musikkstykke, en teknikk kjent som “chunking”. Å “chunke” øvelsen gjør forbruket enklere, og det du lærer blir med deg lenger. Du kan til og med gå mål for mål for virkelig utfordrende områder. Øv nøye fra første slag i en takt til første slag i neste takt for å oppnå dette. Når du er komfortabel med det tiltaket, bygg opp og øv deg på seksjoner på to, fire, og så videre, og øke hastigheten mens du går. Avhengig av hvor lange treningsøktene dine er, lærer du kanskje bare én utfordrende handling om gangen, men det er bra! Du kan bruke denne mål-for-mål-tilnærmingen til å spille gjennom stanglinjene, en avgjørende komponent i musikalitet, og andre utfordrende deler i fremtiden.

 1. Bruk en metronom

Bruk en metronom når du trener. En metronom vil sørge for at timingen din er nøyaktig og at du holder deg energisk når sangen blir mer utfordrende eller lyrisk. Bruk metronomen din selv når du bare øver på “chunking”. Du kan perfeksjonere fingersettingen og timingen ved å øve forsiktig på de vanskelige passasjene mens metronomen er satt til et lavere tempo. Metronomen bør deretter økes gradvis til du når tempo. Hvis du ønsker å leke med andre mennesker, må du bli kvitt upassende timingvaner og kunne spille med en metronom. Du tror kanskje ikke det er viktig å spille “i tid” med metronomen.

 1. Lag et opptak av deg selv og lytt til det

Å ta opp deg selv mens du øver er et annet utmerket råd. Du konsentrerer deg når det kan være utfordrende å spille, og gir nøye oppmerksomhet til lyden. Du kan fokusere på lyden du lager ved å ta opp selv og lytte til lyden senere. Du kan høre når det er temposkift, fingerglipper eller områder der fraseringen din trenger å fungere. Så, under treningsøktene dine, kan du konsentrere deg om disse detaljene. I utgangspunktet kan en instruktør hjelpe deg med dette, men etter hvert som du blir bedre til å lytte, vil du kunne lære deg selv.

 1. Ta inn mye musikk

Bruk en metronom når du trener. En metronom vil sørge for at timingen din er nøyaktig og at du holder deg energisk når sangen blir mer utfordrende eller lyrisk. Bruk metronomen din selv når du bare øver på “chunking”. Du kan perfeksjonere fingersettingen og timingen ved å øve forsiktig på de vanskelige passasjene mens metronomen er satt til et lavere tempo. Metronomen bør deretter økes gradvis til du når tempo. Hvis du ønsker å leke med andre mennesker, må du bli kvitt upassende timingvaner og kunne spille med en metronom. Du tror kanskje ikke det er viktig å spille “i tid” med metronomen.

 1. Studer musikkteori og historie.

Å studere grunnleggende musikkteori og historie og lytte til mange typer musikk vil hjelpe deg med å utvikle din musikalitet og sette sangene du lærer inn i en kontekst. Når du studerer flere stykker, kan du se fellestrekk i musikalske strukturer fordi musikkteori vil hjelpe deg med å forstå melodiene og akkordene i skrivingen din, noe som gjør dem enklere å lære. Du kan forstå verk fra ulike tidsepoker ved å lære om musikkens historie, noe som kan hjelpe deg å se hvordan musikalsk praksis har endret seg over tid.

 1. “Utfør” for andre

Det er underholdende å demonstrere det du har lært for andre. Hvorvidt du virkelig forstår musikken eller ikke, vil bli tydelig under den ekstra belastningen av å opptre. Mens vi sikter etter perfeksjon, er det sjeldnere å spille en note-perfekt forestilling enn du tror. Ha dette i bakhodet når du opptrer. Siden du ikke hele tiden kan starte og stoppe under en rutine, må du lære deg å spille gjennom feilene dine. Å akseptere inkonsekvenser og feil er en avgjørende komponent for å lære hvordan man presterer. Med eller uten gruppe, jo mer du trener på å prestere, jo bedre og mer naturlig vil det føles.

 1. Vær tålmodig

Vårt siste råd kan virke enkelt, men det er verdt å gjenta: ha tålmodighet. Det tar tid å lære noe nytt; favorittmusikerne dine har brukt år på å perfeksjonere håndverket sitt, så unngå å bli irritert eller motløs hvis du ikke kan duplisere lydene deres umiddelbart. Ta et dypt pust, sakt ned og prøv igjen, eller ta en pause hvis du føler deg frustrert. Å lære musikk tar tid og trening, så vær tålmodig og snill mot deg selv.